Voeding-Verzorging

Werk je graag met en voor mensen?

De studierichting Voeding-Verzorging richt zich naar leerlingen die belangstelling hebben om met mensen om te gaan, zin hebben voor verantwoordelijkheid en sociaal bewogen zijn, leergierig zijn naar het aanleren van huishoudelijke-, verzorgende-, en opvoedkundige taken.

Deze richting bereidt je voor op een beroep in de verzorgingssector: kinderopvang, rusthuizen, thuis- en de gezinszorg.

Het leren omgaan met en het verzorgen van bejaarden en kinderen zijn centrale doelstellingen.

In de 1ste graad (1ste jaar B, 2de jaar BVL) maak je voor het eerst kennis met de brede waaier van verzorgende taken: de zorg voor het lichaam (handen, voeten, haar, huid, gelaat, gebit, houding, …), de bereiding van gezonde dagdagelijkse voeding, het onderhoud van een leefruimte, …

Ook in de 2de graad (3de en 4de jaar VV) ligt de nadruk op het ‘doen’: wat je in theorie leert, pas je meteen toe in de praktijk door te oefenen in verschillende vakken. Hierdoor krijg je optimaal de kans om verschillende vaardigheden te ontwikkelen die van pas komen in je verdere schoolloopbaan, en in je toekomstig beroep.

In de 3de graad (5de, 6de Verz. en 7de jaar TBZ) ligt de nadruk vooral op de stages bij zowel kinderen als bejaarden. Hierbij krijg je verder de kans om het theoretische om te zetten naar de praktijk. Een ideale leerschool!

Na het 6de jaar ben je verzorgende en kan je werken in instellingen bij kinderen (tot 3 jaar) of bejaarden.

Je kan je in het 7de jaar ook verder specialiseren tot zorgkundige in de Thuis- en Bejaardenzorg. We richten ons nu meer op de verzorging van en omgang met zieke of sterk hulpbehoevende zorgvragers en mensen met psychische problemen of handicap. Na Thuis- en Bejaardenzorg kan je als zorgkundige werken in rusthuizen en dagcentra of als gezinshelp(st)er in de thuiszorg. 

Na het 7de jaar krijg je je diploma secundair onderwijs, waardoor je nog verder kan studeren, bvb. voor kleuterleid(st)er of opvoed(st)er. Of je kan de 4de graad Verpleegkunde (vroegere ‘A2-verpleging’) volgen, wat vrij veel leerlingen doen.