Humane Wetenschappen op bezoek in het Federaal parlement en het Europees parlement

  • 29 januari 2020

 

Op dinsdag 21 januari vertrokken we samen met de andere leerlingen van 4 en 6 Humane Wetenschappen naar Brussel.

In de voormiddag bezochten we het Federaal Parlement. Daar kregen we een rondleiding door een enthousiaste gids. Eerst mochten we een kijkje nemen in een vergaderzaal waar de parlementaire commissies samenkomen. Ook kregen we de Kamer van Volksvertegenwoordigers en de Senaat te zien. We gingen op de plaatsten van bekende politici zitten en luisterden naar de gids die ons vertelde hoe alles in de zijn werk gaat tijdens de parlementszittingen. We kregen ook de mogelijkheid om een echte commissievergadering bij te wonen, waar men aan het onderhandelen was over een wetsvoorstel over een verbod op de verkoop van tabak in automaten. Dat was duidelijk het hoogtepunt van de voormiddag.

In de namiddag brachten we een bezoek aan het Europees parlement waar we zelf mochten proeven van een stukje politiek leven. We mochten debatteren zoals ze dit in het echt ook doen en moesten tegen het einde van het rollenspel twee Europese richtlijnen proberen goedkeuren. We werden in vier politieke partijen verdeeld aan de hand van een gsm met een bepaald kleur en symbool erop. In die groepjes kregen we vervolgens twee onderwerpen waar we per twee rond konden werken. Het ging om een Europese richtlijn over een onderhuidse chip en een richtlijn over het spaarzaam omgaan met drinkwater. Elk groepje bekeek filmpjes waarbij we allerlei argumenten te horen kregen en met die argumenten moesten we zorgen dat de Europese richtlijn overeenkwam met onze partijstandpunten. We moesten praten in een microfoon en uitleggen waarom we voor of tegen het voorstel waren. Dit was een zeer leerrijke oefening over hoe we best kunnen debatteren. Ook kregen we twee enthousiaste leerkrachten mee die ons hielpen waar ze konden.

We kijken er alvast enorm naar uit om in het 6de middelbaar ook eens naar het Vlaams parlement te gaan. Dit was een zeer leerrijke en toffe dag.

Verhelst Charlotte en Lamaire Liesbeth (4 Humane Wetenschappen)