Uitwisseling Cordoba

  • 5 mei 2017

Vrijdag 24 maart  en zaterdag 25 maart

De start van een geweldige uitwisseling begon op vrijdag, rond 16 uur. Want op dit tijdstip zouden onze uitwisselingsstudenten toekomen van de luchthaven naar onze school. Toen ze aankwamen op school, was het voor iedereen wat spannend. Iedereen wilde heel graag weten wie en hoe zijn student of studente eruitzag. Op het moment van hun aankomst zaten sommigen van ons nog vol spanning af te wachten in hun les terwijl anderen dan al gedaan hadden met school en mee met de leerkrachten konden wachten. Toen ze aankwamen bleek al snel dat ook zij zin hadden in een onvergetelijke week, met heel veel plezier en misschien toch wel heel bijzondere, koesterende vriendschappen. Tegen 16u30 werd iedereen dan naar de studiezaal begeleid, waar onze directeur nog eerst iedereen eens van harte welkom heette en hen veel plezier toewenste in deze week. Daarna leerde iedereen elkaar kennen door middel van een welkomst drankje en een koekje, wat al snel heel gezellig werd. Na al een toffe welkomstdrink was er nog een leuk kennismakingsspel georganiseerd. Het doel van dit spel was om elkaar nog beter te leren kennen. Hierdoor leerde iedereen al heel snel veel dingen over elkaar  en werd er al veel gelachen ondanks dat ze er nog maar een paar uur waren. Na dit spel was het dan tijd om met de student naar huis te gaan. Want zaterdagvoormiddag stond al iets op het programma.

 

Zaterdagvoormiddag werden we allemaal verwacht om 10 uur op school. In deze voormiddag was het de bedoeling dat we nog meer zouden leren over elkaar, maar ook over elkaars school iets zouden leren. Zo werden aan de hand van verschillende manieren de informatie over gebracht. We leerden  welke studierichtingen onze Spaanse gasten hadden in hun school en welke richtingen eventueel anders waren dan degene die wij kunnen kiezen in onze school. Ook werd de ecologische voetafdruk berekend om te zien welke van de twee scholen het meest ecologisch leefde eb nog veel andere dingen die ons veel leerden over elkaars school. Daarna begonnen we met de voorbereidingen van een spel rond milieu. Nadat onze voorbereidingen hiervoor klaar waren, mochten we samen met onze uitwisselingsstudent naar huis. Omdat wij dan ook de hele namiddag vrij hadden, mochten we zelf kiezen wat we in deze namiddag zouden gaan doen met onze student.

Jolien Hellebuyck- 5AHUSP

Maandag 27 maart 2017

We begonnen de dag met een rondleiding in the Technix Campus om daar een vegetarische maaltijd te koken. Maar het lekkerste van al was die appelcake. Het was heel leuk en grappig om samen met de Spanjaarden te koken. Na het koken hebben we samen het menuutje gegeten en dan zijn we vertrokken naar IMOG in Harelbeke, daar hebben we het bedrijf bezocht en de gids gaf er de nodige informatie over, ik vond het wel interessant maar de geur was verschrikkelijk. Na het bezoek hebben we een groepsfoto op het gras gemaakt samen met de Spanjaarden. Het was echt een leuke dag.

Farah Dali Amar- 5AHUWE

Dinsdag 28 maart

Om 8u30 begon de dag, iedereen was aanwezig aan het station van Waregem. Twee uur later waren we in Antwerpen. We werden verdeeld in groepjes en kregen elk een boekje met foto’s. We maakten een lange Water Walk: een wandeling met als thema water in Antwerpen. De opdracht was om verschillende foto’s te herkennen en dit aan te duiden op de blaadjes. Na drie uur en een heel pak uitleg in het Engels, konden we eindelijk eten. We kregen een grote menukaart voorgeschoteld. Er was zoveeeeel keuze.  Verder werden ons een aantal befaamde monumenten toegelicht door onze eigen leerlingen maar dan in het Frans! We hadden natuurlijk ook vrije tijd dus meteen zocht ik winkels om te shoppen. Rond zes uur keerden we terug naar Waregem, de dag was nog niet voorbij. Auto’s kwamen ons ophalen en onze vermoeide dag eindigde in de  bowling.

Alexandra Deroose- 5AHUSP

Woensdag 29 maart

We begonnen de dag met eco-audit@school. Dit ging over hoe ecologisch onze school is en hoe we onze ecologische voetafdruk nog zouden kunnen verbeteren.

We werden verdeeld in verschillende groepen. Elke groep had een andere locatie op school. Sommigen hadden de lerarenkamer, de eerste, tweede, derde of vierde verdieping. Anderen hadden de speelplaats en de omgeving van de school.

Mijn groepje en ik hadden de derde en vierde verdieping. Hier moesten we de positieve zaken opschrijven over onze school op een blad, bv: er wordt gebruik gemaakt van daglicht door ramen en dakvensters, de ramen zijn gemaakt van dubbel glas, als het een donkere dag is wordt er gebruikt gemaakt van Tl-lampen (want die geven veel licht en verbruiken weinig) en op een ander blad moesten we de minder goede zaken opschrijven, bv: radiatoren die aanstaan op de gangen terwijl er daar niemand is, lampen die branden terwijl er niemand is en stopcontacten die door niemand worden gebruikt.

 

Nadat we dit allemaal hadden opgeschreven gingen we terug naar de studiezaal en maakten posters met wat er ecologisch goed en slecht is aan onze school.

In de namiddag hadden we sport in de nieuwe sporthal @TechnX Campus. We splitsten de zaal op in twee delen. In het ene deel deden ze basketbal en in het andere deel deden ze tussen 2 vuren. Met deze sporten haal je de teamspeler in je naar boven terwijl je sportief bezig bent. Wat me zeer hard opviel is dat de Spanjaarden lang uitkeken naar sport en dat ze allemaal zeer actief meededen.

Bono Nachtergaele- 5THAN

Donderdag 30 maart en vrijdag 31 maart

De week was voorbij gevlogen en opeens was hij daar: de laatste dag… Gelukkig konden we die met opnieuw een leuke activiteit invullen. Op donderdag stond er namelijk een bezoek aan Gent gepland. Het was toen echt prachtig weer, waardoor deze “citytrip” zeer aangenaam was. We kregen door onze eigen medeleerlingen een rondleiding door de stad in het Frans, met leuke anekdotes en achtergrondinformatie. Daarnaast konden we ook vrij rondlopen om te gaan eten en dus heb ik met enkele anderen gepicknickt langs de kant van het water. We waren niet alleen, want het krioelde van de studenten die daar hun middagpauze doorbrachten. Zo was Gent in een heel erg gezellige en zelfs pittoreske sfeer gedompeld. Ook zijn vele Spaanse studenten gezellig wat gaan shoppen. Ze hadden er zelfs zoveel plezier in dat een aantal leerlingen bijna onze gereserveerde boottrip hadden gemist. Dit boottochtje was zalig, zeker na de zeer lastige week, van her en der heen te hollen. Toen moesten we alweer afronden om onze trein te kunnen halen. Uiteindelijk stonden we weer in Waregem, maar geen van ons was van plan om onze week zo te eindigen. We spraken dus af om met de hele bende naar iemands huis te gaan en zo de laatste avond in stijl te eindigen. Er waren versnaperingen en frisdrank en we genoten op deze ietwat emotionele avond allen van het zwoele weer en de laatste interacties. Wanneer ons avondje ten einde liep, keerden velen van ons langzaamaan terug huiswaarts, want de volgende dag stond er ons ook nog wat te wachten!

Het liedje van een wekker ging met luid volume af en inderdaad; het was tijd om op te staan… om 4 uur 15 ’s morgens… Nadat we als een stel zombies hadden ontbeten, trokken mijn twee uitwisselingstudenten en ik schoolwaarts. Onderweg naar school zongen we samen een Spaans klaag/liefdesliedje dat ik van hen geleerd had. Dat was het dan! Onze week was tot een einde gekomen en die was echt fantastisch geweest. Daar stonden we op school, sommigen met tranen, anderen eerder met slaap in de ogen. Toch was er zeker sprake van een droevige en neerhangende sfeer. Ook vele ouders waren aanwezig. Het ultieme moment was gekomen om afscheid te nemen en de hele groep was één chaos van knuffels en “tot ziensjes”. Toen de busjes vertrokken, kon ik nog maar aan twee dingen denken: de week dat wij naar Spanje zouden gaan en mijn bed.

Lan Anh Vandevivere- 5AHUWE