Leerlingen van 4 Humane Wetenschappen en 3B verschijnen voor de rechter.

• 22 mei 2019

In het kader van de lessen cultuurwetenschappen over de organisatie van de rechtspraak in België in 4 Humane Wetenschappen, en de lessen PAV van 3B, bezochten de leerlingen de rechtbank in Kortrijk. Ze woonden zowel een zitting van de politierechtbank als van de correctionele rechtbank bij. Een verslag van Shirley Hristina Schepens:

Op 29 april zijn we naar de rechtbank in Kortrijk geweest. ’s Ochtends om 7u50 werden wij verwacht aan het station van Waregem. We gingen dan met de trein richting Kortrijk. Na ongeveer een kwartiertje waren we er en konden wij op weg naar de rechtbank. Toen we eenmaal waren gearriveerd werden we hartelijk ontvangen. Een advocaat was onze gids en nam ons mee naar de politierechtbank. Daar kregen we heel wat uitleg, vooral over welke zaken ze hier allemaal behandelden. Daarna mochten we ook een echte zitting bijwonen. De ene persoon had te snel gereden, de andere had teveel gedronken achter het stuur en zo bleef het maar doorgaan. Het was ook heel gaaf om de rechter, advocaten en alle anderen in het echt hun werk te zien doen. Na een tijdje moesten we helaas de zitting verlaten om naar het oude gerechtsgebouw te gaan. Daar kregen we een andere, maar ook weer sympathieke advocate als gids. Ze begeleidde ons naar een zitting maar nu van de correctionele rechtbank. Deze zitting was veel spannender dan de eerste. Hier werden hevigere onderwerpen behandeld zoals bijvoorbeeld inbraak omwille van een drugsprobleem en het bezit van naaktfoto’s van kinderen. Na deze leerrijke zitting hebben we nog een korte geschiedenis over het oude gebouw gehad. Ten slotte zat deze leuke voormiddag er op en vertrokken we terug naar school.