Humane Wetenschappen op bezoek in het Federaal parlement en het Europees parlement

  • 6 februari 2019

Op 15 januari zijn de leerlingen van 4 en 6 Humane Wetenschappen op daguitstap naar Brussel geweest. In de voormiddag werden wij verwacht in het Federaal parlement. Hier kregen wij een leerrijke rondleiding van een aangename gids die ons niet alleen informatie gaf over het gebouw maar ook over het gebruik van het parlement, de mensen, hun doelen en te kunstwerken die er te zien waren. Dankzij de rondleiding hebben wij ook de kans gekregen om de commissiezaal, de Kamer en de Senaat te bezichtigen. Een kans die je niet elke dag krijgt. De stijl en kleuren van het parlement hadden een symbolische betekenis. De groene zalen (met groene tapijten, tafels,..) hoorden bij de Kamer en de rode zalen hoorden bij de Senaat. Aan de muren zagen wij ook heel wat portretten hangen van vroegere voorzitters zoals Jules Joseph d’Anethan. Het Federaal parlement was zeer indrukwekkend en interessant. Het enige wat ik jammer vond is dat we geen toestemming kregen om foto’s te maken in het parlement zelf, aangezien het gebouw zeer indrukwekkend was. Het Federaal parlement was een aangename en zeer educatieve ervaring.

In de namiddag werden wij verwacht in het Europees parlement. Hier was er geen sprake van een rondleiding maar wel van een informatieve workshop. Aan de hand van kleine opdrachten werden wij verdeeld in politieke partijen van een zestal personen. Dankzij deze educatieve opdrachten hebben wij niet alleen geleerd hoe je moet debatteren, maar hebben wij ook geleerd hoe je moet onderhandelen en hoe je rekening moet houden met de andere politieke partijen. Het was een mooie ervaring die ons geleerd heeft dat iedereen verschillend is en dat een samenleving pas goed kan functioneren als je rekening houdt met anderen en samenwerkt!

(Maryam Dadda  - 6HUWE)

 

Op 15 januari zijn we naar het federaal parlement in Brussel geweest. ’s Ochtends om 7u45 moesten we aan het station in Waregem staan. Sommigen onder ons hadden bijna de trein gemist, maar gelukkig was dat niet zo. In de voormiddag kregen we een rondleiding in het parlement door een gids. We mochten op de stoeltjes gaan zitten van bekende politici in de Kamer en de Senaat. Het was een heel fijne ervaring voor iedereen. Tijdens de middagpauze kregen we tijd om een drankje en onze lunch te nuttigen. In de namiddag hebben we een rollenspel gedaan in het Europees parlement. We mochten debatteren en het ging er heel heftig aan toe. S’ Avonds kwamen we met de trein terug naar huis. Helaas vond iemand het plezant om een boom op de sporen te gooien zodat we met veel vertraging in Waregem toekwamen.

 (Lars Cooman – 4HUWE)